Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir, Hangi Koşullarda Alınır

Kentsel Dönüşüm Nedir?

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu toplumda yaygın olarak Kentsel Dönüşüm Kanunu adıyla biliniyor. Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle riskli yapıların güçlendirilmesi veya yıkılması ve daha dayanıklı yapının inşa edilmesi suretiyle dönüştürülmesi amaçlanıyor.

Kimler Yararlanabiliyor?

Bakanlar Kurulu tarafından yayınlanan riskli alanlarda bulunan gayrimenkuller öncelikle bu kapsama alınıyor. Ayrıca olası bir afet karşısında risk altında bulunduğu teknik raporlarla belirlenen yapılar da kentsel dönüşüm kapsamında değerlendiriliyor.

Risk Raporu'nu nasıl ve kim talep edebiliyor?

Öncelikle yapınızın riskli olduğunun tespiti gerekiyor. Risk raporu kat maliklerinin oy çokluğuna / birliğine gerek kalmaksızın herhangi bir kat maliki tarafından talep edilebiliyor. Ancak sadece bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar tarafından oluşturulan raporlar yasa kapsamında dikkate alınıyor.

Raporun temini sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunularak onayı alınıyor. Rapor onayı alınan yapılar için müdürlük tapuya şerh düşülmesi ve yıkım kararının tebliğ edilmesi için tapu müdürlüğüne bildiriyor. Tapu müdürlüğü, il müdürlüğünden gelen yazıya istinaden riskli yapının 60 günden az olmamak üzere verilen süre içerisinde yıkılması için hak sahiplerine tebliğde bulunuyor.

Dönüşüm Kararı nasıl alınıyor?

Riskli Yapının yıkılması yeniden yapılacağı / dönüştürüleceği anlamına gelmiyor. Yapının yeniden inşası için arsa payının en az üçte ikisine sahip kat maliklerinin karar alması gerekiyor.

Anlaşma sağlanmayan malikler ne olacak?

Çoğunluk üçte ikiye katılmayanların, bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları, rayiç değeri tespit ettirilerek bu değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılıyor. Diğer paydaşların almaması durumunda, bu paylar, Bakanlığın talebi üzerine, tespit edilen rayiç bedeli de Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil ediliyor. Yapılan anlaşma çerçevesinde değerlendirilmek üzere Bakanlığa tahsis edilmiş sayılıyor veya Bakanlıkça TOKİ veya belediyeye devrediliyor.

Sağladığı Avantajlar

Bankalar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında bina sahiplerine verilecek Kentsel Dön8üşüm Kredilerinde kredi vadesi boyunca faiz desteği sağlanıyor. Halkbank’ın Kentsel Dönüşüm Kredilerinden yararlanacak hak sahiplerine kredi vadesi boyunca faiz desteği avantajından yararlanabilecektir.

Buna göre 2013 yılı için 60 aya kadar vadelerde faiz oranı % 0.40 şeklinde gerçekleşiyor. Diğer vadelerin faiz oranları şu şekilde sıralanıyor:

51 - 72 ay vadede % 0.41
73 - 84 ay vadede & 0.42
85 - 96 ay vadede % 0.43
97 - 108 ay vadede % 0.44
109 - 120 ay vadede % 0.45

Düzenlenen yasa kapsamında faiz desteğinden yararlanmayan hak sahiplerinden talep edenlere 18 aya ve aylık 600 TL’ye kadar kira yardımı öngörülüyor. Ayrıca yapıların yıkım ve yapımı sürecinde noter harcı, belediye harcı, tapu harcı gibi harçların yanı sıra Damga Vergisi, BSMV, KKDF gibi vergi ve harçlardan da muaf tutuluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder