Kredi Başvurum Neden Onaylanmadı?

Kredi almak için bankalara başvuru yapanların başına gelen en sevimsiz olayların başında gelir kredinin onaylanmaması… Bankanın istediği tüm belgeleri teslim ettikten sonra heyecanla onay bekler ama olumsuz cevap gelince “Acaba neden onaylanmadı?” sorusunun cevabını bulamaz.

Kredi başvurusu neden onaylanmaz? Bankalar hangi sebeplerden dolayı başvuruları geri çevirir?

Bu sorunun cevabını iki ana başlık altında toplayabiliriz. Birincisi, müşteriden kaynaklanmayan sebepler, ikincisi ise müşterinin başvuruda bulunduğu sırada yaptığı birtakım hatalardır.

Başvuru yaptığınız banka belli bir dönem için kredi verme politikasında sıkılaştırmaya gitmiş olabilir. Bu yüzden kredi başvurunuzda iptal için sebep görünmese de başvurunuz geri çevrilebilir. Bu durumda kredi musluklarının yeniden açılmasını beklemekten başka yapılabilecek birşey yok.

İkinci başlık altında tüketicinin durumundan kaynaklanan iptaller sebepleri yer alıyor. Bunların başında kredi skorunun yetersizliği geliyor. Aslında kredi skoru kavramı Türkiye’de pek bilinmez ama her tüketicinin bir skoru var. Eğer başvuru yapanın kredi skorunda bir problem varsa bankalar kredi onayını yapmıyorlar.

Kredi Skoru Nedir, Hangi Faktörlere Göre Belirlenir?

Kredi skorunu etkileyen faktörlerin başında tüketicinin gelir gider durumu, geçmiş dönem ödenmiş veya ödenmemiş borç bilgisi, kefil olunan krediden dolayı takibe düşülmüş olması, kredi kartı ödemeleri, sahip olunan hesapların türü ve sayısı, mevduatlarınızın çeşitliliği ve vade uzunluğu, düzenli fatura ödemeleri gibi etkenler var.

Bunların dışında başka sebepler de olabilir. Bankanın başvuru esnasında istediği belgelerde yanlış veya eksik bildirim yapılmış olabilir. Bankaya başvuru yaparken gelirinizi 2 bin TL olarak göstermiş olabilirsiniz. Ancak gelirlerinizin belgelenmesi sırasında asıl gelirinizin 800 TL olduğunun ortaya çıkması, bankanın krediyi onaylamamasına yol açabilir.

Ayrıca işe yeni başlamış olabilirsiniz. Henüz altı aylık süreyi doldurmamışsınızdır. Yasal olarak böyle bir kural bulunmamakla birlikte bankalardaki ortak eğilim işe yeni başlayanların kredi taleplerini 6 ay geçmeden onaylamaması yönündedir. Banka kredi vermeyi riskli bulduğu için başvurunuzu onaylamamış olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder