Türk halkının kart borcunda patlama da yok, risk de...



BKM Genel Müdürü Soner Canko, Türk halkının kredi kartı borçlarının hızla artarak patlama noktasına geldiği eleştirilerine cevap verdi. Borç miktarının arttığını kabul ederken mevduat tasarrufları da aynı oranda arttığı için ortada riskli bir durum olmadığını savundu.

Kısa adı BKM olan Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko, kredi kartı geri ödemelerinde problem olup olmadığı sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Bireysel kredi ödemelerinde sorun yok. 2012’de, aralık sonu itibarıyla bireylerin mevduat tasarruflarına ve tüketici kredileri ve kredi kartı borcuna baktık. Kredi kartında taksitli ve taksitsiz diye ayırım yaptık. Taksitli ödeme aslında vadesi gelmemiş sıfır faizli finansmandır. Kart borçlularının finansal yükümlülüğünün patlama noktasına ulaştığı söyleniyor. Ben ortada böyle bir sıkıntı görmüyorum. 2012’de 40 milyar TL yeni tasarruf yapmışız. Tüketici kredileri ise 25 milyar TL arttı. Bireysel kredi kartı alacaklarımız ise 15 milyar TL arttı. Topladığınız zaman bireylerin tasarrufları ile yükümlülükleri aşağı yukarı aynı rakamlara ulaşıyor. 2012’de bireyler tasarruf ettiği kadar borçlandı. Buna borçlar patladı diyemeyiz."

BKM’nin 2013 yeni projeleri konusundaki soruya ise şu yanıtı verdi: "Cepte alışverişten sonra artık ödemeyi de BKM Express ile cep telefonundan yaptıracağız. BKM Express’te bir alış verişi yaptıktan sonra BKM Express ile öde seçeneğine bastığınız zaman ödemeniz gerçekleşmiş olacak. İnternette olduğu gibi dijital cüzdanınıza bağlanarak kart bilgilerinizi cep telefonunuzdan tuşlamadan e-ticaret yapabileceksiniz. Hem kişiden kişiye ödeme hem de e - ticaret ödemeleri BKM Express’ten gerçekleştirilebilecek."

Canko daha sonra banka kartlarıyla yapılan ödemelerin 2012 yılındaki profilini şöyle çizdi: 2012’deki memnuniyet verici eğilimlerden biri banka kartları daha çok alışverişte kullanıldı. Bizim en çok istemediğimiz şey ATM’lerden banka kartıyla çok para çekilmesidir. Çünkü para çekmek çok maliyetli birşey. Yüzde 35’lik bir büyüme var, banka kartıyla ödemede. Kredi kartından daha iyi gidiyor. Kredi kartı yüzde 20 - 25 oranında olmasına rağmen banka kartının POS kullanımı yüzde 35’lere ulaştı. Ödemelerde banka kartlarını daha çok gençler kullanıyorlar. Bu oranın bu yıl da artmasını bekliyoruz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder