Dolar daha da yükselir mi?



6 Eylül tarihinden beri sakinliğini koruyan Amerikan Doları haftaya ateşi yükselerek başladı ve yeniden 1.81'li seviyeleri gördü. Bankalararası piyasada güne 1,8064 lira seviyesinden başlayan dolar, kısa sürede 1,8168'e kadar tırmandıktan sonra akşam üstüne doğru 1,8140 - 1,8150 aralığında günü kapattı.

Doların ateşinin neden yükseldiği konusunda uzmanlar ikiye ayrılmış durumda... Bu durumun dış etkenlerden kaynaklandığını savunanlar, dış piyasalarda USD - EUR paritesinde ibrenin dolar lehine döndüğünü; doların euro karşısında değer kazanmasının iç piyasaya da yansıdığını öne sürüyorlar. Buna bir de Avrupa'nın içinde bulunduğu krizin henüz çözülememesini, Çin'in büyüme tahminlerinin düşürülmüş olmasını ekliyorlar.

Doların yeniden yükselişe geçmesini Türkiye'nin özel koşullarına bağlayanlar ise, son dönemde karşılıklı top atışlarıyla tırmanan Suriye krizinin etkisine dikkat çekiyorlar. Yabancı yatırımcının dikkatini Suriye ile bir savaş ihtimaline verdiğini: dolayısıyla Türk Lirasından çıkarak dolara döndüğünü, bu sürecin hızlanması halinde doların 1.85'li seviyeleri tekrar görebileceğini, sonrasının ise şimdiden bilinemeyeceği tahminini yapıyorlar.

Piyasa uzmanlarının beklentisine göre, dolar / TL'de şu an direnç seviyesi 1,8140'da bulunuyor. Bu direncin kırıması halinde önce 1.83, devamının gelmesiyle 1.85 direnci tekrar gündeme gelebilir. Olası düşüşlerde ise 100 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 1.81 seviyesi yeni destek konumu olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder