BES - Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı Nedir?

Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkı payı uygulamasına 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren başlandı. Devlet katkısı, bireysel emekliliğin teşvik edilmesine yönelik olarak devletin tüm bireysel emeklilik katılımcılarına belirli bir oranda yaptığı destek ödemesidir. Bu ödeme, katılımcıların bireysel emeklilik hesaplarına devlet tarafından yatırılır.

Bu oran, katılımcının aylık ödediği katkı payının yüzde 25i kadardır. Örneğin ayda 100 TL katkı payı yatıran katılımcı için devlet, katılımcının hesabına 25 TL katkı payı yatırır. Katılımcı ayda 300 TL yatırıyorsa devlet katkısı ayda 75 TL olarak gerçekleşir. Katılımcı aylık 600 TL ödüyorsa devlet katkısı da 150 TL'ye yükselir.

Ancak bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısının üst sınırı olduğunu unutmamak gerekiyor. Devletin katılımcılar adına yatıracağı katkı miktarı, yıllık brüt asgari ücretin % 25'ini geçemiyor. Bu konuda bir örnek verecek olursak, bugün 886.50 TL olan asgari ücret baz alındığında devlet, katılımcının hesabına bir yılda toplam en fazla 2.659 TL katkı payı ödeyebiliyor.

Devlet katkısı konusunda unutulmaması gereken çok önemli bir husus daha var. Katılımcının birden fazla bireysel emeklilik sözleşmesi olması halinde devlet katkısı, emeklilik sözleşmesi adedi değil, katılımcı bazında ödeniyor. Dolayısıyla katılımcı birden fazla bireysel emeklilik sözleşmesine sahip olsa bile, kendisine ödenecek devlet katkısı, tüm sözleşmeler için toplamda yıllık brüt asgari ücret tutarının % 25'ini geçemiyor. Yapılan ödeme tutarına bağlı olarak oransal biçimde sözleşmelere dağıtılıyor.

Katılımcılar, devlet katkısına ilişkin bilgileri, halen kullanmakta oldukları internet hesaplarından veya müşteri iletişim merkezlerinden kolaylıkla takip edebiliyorlar.

Katılımcının katkı payı üzerinden hesaplanan devlet katkısı, yine katılımcının bireysel emeklilik şirketindeki varolan hesapları altında bir hesaba yatırılıyor. Müşterinin katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takip ediliyor ve müsteşarlıkça belirlenen yatırım araçlarına yönlendiriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder