Bankaların Kredi Faizleri Ne Zaman Düşecek?

Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde para piyasaları için uyguladığı üç faizde birden aynı anda indirim yaptı. Bankaların gecelik borç verme faizini yüzde 11.25’ten yüzde 10.75’e çeken Merkez Bankası, tüketici ve sanayicinin bankalardan kullandığı kredi faizlerinin de böylelikle faizlerin 50 baz puan (0.5 puan) inmesini sağladı. Bu indirimin temel amacı, ülkenin büyümesine katkı sağlarken vatandaşların ve esnafın bankalardan daha düşük faizle kredi çekebilmesinin önünü açmak şeklinde açıklandı.

Öncelikle Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararlarıyla rakamsal boyutta ne yaptığını özetleyelim. Kısaca PPK olarak bilinen Merkez bankası Para Politikası Kurulu, uyguladığı üç faiz oranında birden indirim yaparak politika faizini 25 baz puan indirdi ve yüzde 7.75’ten yüzde 7.50’ye indirdi. Faiz koridorunun tavan faizi yüzde 11.25’ten yüzde 10.75’e, taban faizi ise yüzde 7.50’den yüzde 7.25’e indirildi. Böylece politika faizinde çeyrek puan, diğerlerinde yarım puanlık indirim sağlandı.

Şimdi de Merkez Bankası’nın yaptığı bu faiz indiriminin tüketici açısından ne anlama geldiğini açıklayalım. Politika faizi, faiz koridoru. tavar faiç gibi finansal kavramları iyi bilmeyenler bunun kredi faizlerini nasıl etkileyeceğini haklı olarak merak ediyorlar. Tavan faizdeki indirim direkt tüketici ve sanayicinin kredi faizlerini etkiliyor. Finans uzmanlarına göre tavan faizdeki 50 baz puanlık indirim şu anda yüzde 16 – 19 arasında değişen ihtiyaç kredisi faizlerini 0.5 puan, bir başka deyişle yarım puan aşağıya çekecek. Tüketici faizine olumlu yansıyan bu indirim mevduat faizlerinde de düşüş yaratacak. Mevduat faizlerinin de buna paralel olarak 0.3 – 0.5 puan arası düşmesi bekleniyor. Bu da, birikimini mevduata yatıran tasarruf sahiplerinin artık daha az faiz alacağı anlamına geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder