Cep Telefonu Satışlarında Büyük Patlama Yaşanıyor



BDDK'nın çıkardığı yönetmelik sonucu 1 Şubat'tan itibaren kredi kartıyla cep telefonu alacak olanlara taksit uygulaması sona eriyor. Bu nedenle ocak ayı cep telefonu satışlarında bu yıl artış yaşandığı bildirildi.

Kararın duyulmasının ardından hem sektörün hem de tüketicilerde 1 Şubat öncesi yönetmelikte değişiklik olabilir, bu karar ertelenibilir şeklinde bir beklenti oluşmuştu. Ancak bu gerçekleşmeyince insanlar uygulama öncesi alıma yöneldi. İnsanların cep telefonu satış yerlerine akın etmesiyle ocak ayı normallerinin ötesinde bir hareketlilik meydana geldi.

Satışlar bir önceki aya göre yüzde 46 arttı

Teknoloji ürünleri satışlarında ocak ayının satışlarda genel olarak düşüş yaşanır. Ancak bu yıl cep telefonu satışlarında bunun tam tersi bir dönem yaşandı. Bu yıl 21 Aralık - 21 Ocak döneminde cep telefonu satışlarında yüzde 46 oranında artış olduğu gözlendi. Son 2 haftalık cep telefonu satışlarımızdaki karşılaştırmada da son hafta ile bir önceki hafta arasında yüzde 35'lik bir artış söz konusu oldu. Ocak ayının son haftasında artış trendinin devam etmesi, cep telefonu satışlarının daha da artması bekleniyor.

Cep telefonu satışlarının, teknoloji marketi sektöründe, toplam iş hacminin üçte biri civarında bir paya sahip olduğunu belirten şirket yöneticileri, uygulamanın sektörü olumsuz etkileyeceği endişesini dile getiriyorlar. Cep telefonu satışlarının telekomünikasyon sektöründeki payının son aylarda yüzde 35'e kadar çıktığını kaydeden uzmanlar, toplam satışın üçte birlik kısmanda satışların düşmesinin tüm şirketleri olumsuz etkileyeceğini öngörüyorlar.

Uygulamanın yürürlüğe girmesiyle cep telefonu satışlarının artık vade farksız kredi kartıyla taksitle alınabilmesi imkanının ortadan kalkacak. Ancak bunun taksitli satışın sona ereceği anlamına gelmediğini düşünenler de var. 1 Şubat'ta başlayacak yeni dönemde, özellikle yüksek maliyetteki akıllı cep telefonları, GSM operatörleri aracılığıyla "telefon bedeli, vade farkıyla faturaya yansıtılarak" kontratlı şekilde satılmaya devam edilecek.

İnsanlar şu anda 1.800 liralık bir cep telefonuna insanlar peşin fiyatına 9 ay vadeyle 200 liraya taksitle alabiliyorlar. Ancak taksit yapılmasını isteyenler, kontratlı sistemle aynı telefonu 2 bin 800 liraya alabilecekler. 36 aylık vadede 78 lira taksitle telefon yine satın alınabilecek. Hatta 78 Liralık taksidi duyanlar vade farkına bakmadan daha kolay alım kararı verebilecekler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder