Kredi Kartında Borç Çevirme Nasıl Yapılır?

Kredi kartları aylık faiz oranlarının yüksekliği ve bankalar arasındaki rekabet, bankaları müşterilerine farklı bir imkan sunma yoluna yöneltiyor. Bankalar arasında borç transferi son günlerde ön plana çıkan gelişmelerden birisi... Bu işlem aynı zamanda "borç çevirme kredisi", "borç kapatma kredisi", "borç aktarma kredisi" gibi isimlerle de biliniyor. Aslında bu bankaların kendi aralarındaki bir müşteri kapma ve rekabet yolu olmasına karşın, bu rekabetten karlı çıkanlar banka müşterileri oluyor. Çünkü bir başka bankaya borç aktarması yapıldığında yeni bankanın faiz oranı diğerine göre her zaman daha düşük oluyor.

Kredi kartlarında borç transferi kısaca şu şekilde işliyor. Örneğin A Bankasına kredi kartı borcunuz var ve bu borcunuzun aylık faiz oranı diyelim ki yüzde 5. B Bankası bu borcu kendi bankasına aktarmanız karşılığında sizin borcunuzu A Bankasına ödüyor ve bu aşamadan sonra A Bankasının değil, B Bankasının borçlusu oluyorsunuz. Genellikle de daha düşük, örneğin yüzde 4'ler civarında bir faiz oranıyla borçlanıyorsunuz.

Peki bankalar böyle bir hizmeti neden sunuyorlar? Örneğin örneğimizdeki B bankası bu düşük faiz oranını kendi müşterilerine sunmazken, başka bir bankadan gelen müşteri için böyle bir imkan tanıyor. Üstelik işin ilginç tarafı A Bankası da aynı yolla diğer bankaların müşterilerini kendi bankasına aktarmaya çalışıyor.

Tabii ki işleyişin sebebi çok açık. Yeni müşteriler kazanmak ve bankanın kredi kartı pazarındaki payını büyütmek. Belirli bir sayıda ve büyüklükte kredi kartı müşterisi ve pazarı olduğu için bankanın kazanacağı her yeni müşteri potansiyel olarak diğer bankanın müşterisini kaybetmesi anlamına gelebiliyor.

Türkiyedeki kredi kartı pazarının ve gelecekteki potansiyelinin büyüklüğü yabancı bankaları ve sermaye gruplarını da Türkiye pazarına girmeye zorluyor. Gerek yerli ortaklıklar yoluyla, gerekse doğrudan yatırım yoluyla Türkiye pazarına giren en son bankalar arasında HSBC, CitiBank, TEB, Denizbank ve diğerleri geliyor. Yurtdışındaki likitide bolluğu ve diğer para birimlerindeki düşük faiz oranları Türk Lirasını cazip kılıyor. Türkiye'deki nüfus artış eğilimi, tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler ve hayat standartlarının devamlı yükseltilmesi isteği Türkiye içindeki sermaye birikiminin bu ihtiyacı karşılayamaması yabancı bankaların gözlerini Türkiye'ye çevirmelerine neden oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder